January 3 2018

Kuvano vino

Prodje još jedna godina. Nekome je bila dobra, nekome i ne baš… ali potrudite se da sve dobro pamtite, a sve loše shvatite kao još jedno iskustvo i u Novu godinu uđete još jači. Želim vam da vam se u 2018. godini ispune sve želje, da budete zdravi, da se volite i uživate u svakom trenutku.

Nadam se da ste se za Doček lepo proveli, a ako vam nije bilo dovoljno alkohola, onda obavezno isprobajte današnji recept.

Dok sam imala kafić, u hladnim zimskim večerima je kuvano vino bilo jedno od najtraženijih pića. Ovo je baš recept po kom smo ga pripremali. Jeste da nije baš klasična zima, da ne kažem da sam se 1. januara pitala da li smo prethodne večeri dočekivali Novu godinu ili treba da krenemo na prvomajski uranak, ali to ne znači da ne možete da uživate u dobrom kuvanom vinu.

Inače, kažu da je kuvano vino dobro da se pije kao lek protiv prehlade, a da u kombinaciji sa karanfilićem poboljšava varenje, tako da eto još nekih razloga da počnete da ga pijete ako do sada niste.

KUVANO VINO

Potrebno je: (za 2 osobe)

  • 2 ravne kašičice šećera
  • 1 veća pomorandža + pomorandža za dekoraciju
  • 3 dcl crvenog vina
  • 2 lista lovora
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 5 – 6 karanfilića
  • par kapi arome vanile

Priprema:

Narendajte pomorandžinu koru (samo narandžasti sloj) i iscedite sok.

Stavite šećer u lonče u kome ćete kuvati vino. Stavite na tihu vatru da se šećer karamelizuje. Pazite da šećer dobije braonkastu boju ali da ne zagori.

Kada se šećer karamelizuje, dodajte u njega narandžin sok i koru, 1 dcl vina, lovorov list, cimet, karanfilić i vanilu. Kuvajte dok se šećer ne istopi. Dolijte ostatak vina i pustite da kuva dok ne proključa. Sklonite sa šporeta, procedite i sipajte u čaše od debljeg stakla. Prethodno u čašu možete dodati krišku pomorandže ili je stavite na ivicu čaše.

P.S. Još bolje je ako imate prirodnu vanilu i štapić cimeta ali s obzirom na cene i na to da u manjim mestima uglavnom i ne može da se nađe, može da prođe i aroma vanile.

 

Podeli:
facebookgoogle_pluspinterest

Tags: , , , , ,

Posted 03/01/2018 by Ivanin svet slatkisa in category "napici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *