August 24 2017

Šta je potrebno za otvaranje radionice?

Imala sam potpuno drugačiju ideju za ovaj post ali sam toliko puta u poslednjih nedelju dana dobila isto pitanje da se ova tema sama nametnula. Restorani traže deklaracije za torte i sve je više onih koji iz tog razloga žele da pravljenje torti pretvore iz hobija u svoju profesiju, a svi imaju isti problem – ne znaju gde da se informišu o tome šta je sve potrebno i koje uslove treba da ispunjava radionica za izradu torti i kolača. Iz tog razloga sam rešila da podelim svoje iskustvo sa vama ali vas moloim da ovaj tekst ne shvatite kao nešto što je 100% tačno već samo kao neke smernice, a da se za sve ostale detalje raspitate kod inspektora koji su zaduženi za vašu opštinu.

Savet je da, pre nego što se uopšte upustite u ovu pustolovinu, dobro razmislite, preračunate se i nadjete dobrog knjigovodju i odredite šifru delatnosti. Uglavnom se svi odlučuju za šifru 1071 – proizvodnja hleba, svežeg peciva i kolača jer je ona najpribližnija prizvodnji torti. Ranije se ova delatnost oporezivala paušalno i knjigovodja vam nije bio neophodan ali od prošle godine više ne može tako i sada morate da imate knjigovodju. On će vas uputiti u sve detalje oko registrovanja firme ali ukratko – pre svega podnesete zahtev APR-u (detaljnije o tome OVDE), kada vam stigne rešenje napravite pečat, otvorite račun u banci i čestitamo – imate firmu. 😀

E sad malo o onom kompikovanijem delu koji vas, verujem, i više zanima.

Prostor treba da bude takav da se u neposrednoj blizini ne nalaze otpadne vode i da ima uređen prilaz. Kvadratura samog objetka nije propisana ali je bitno da ima dva ulaza i da zidovi budu 3 m visine (toleriše se i visina d 2,7 m) i da prostorije budu raspoređene tako da se putevi ne ukrštaju (na jednu stranu ulaze namirnice, na drugu izlazi gotov proizvod).

Prostorije koje morate da imate su:

PROSTOR ZA PRESVLAČENJE – nije bitna kvadratura ali je bitno da se nalazi pre ulaza u prostortije gde se vrši proizvodnja. U ovoj prostoriji treba da se nalaze metalni ormarići, za svakog zaposlenog po jedan.

TOALET – u kome imate pločice na podu i zidovima, wc šolju, lavabo, toplu i hladnu vodu, sredstvo za pranje ruku, papirne ubruse i na zidu uputstvo za pranje ruku. Za tuš kabinu kažu da mora da je ima pogon sa više od 10 zaposlenih

MAGACIN – odnosno prostor za skladištenje suvih namirnica. To ne mora da bude posebna prostorija, može i vizuelno pregrađeni prostor

PROSTOR ZA PROIZVODNJU – ovde morate na podu da imate pločice, na zidovima pločice ili vodoperivi materijal (npr. masna farba) minimum do 2 m visine, ivice između zidova i poda i zidova ne smeju da budu oštre već zabljene radi lakšeg čišćenja, industrijsku rasvetu, komarnike na prozorima, duplu sudoperu (veličina sudopere nije propisana) sa toplom i hladnom vodom, umivaonik sa sredstvima za pranje i dezinfekciju ruku, papirnim ubrusima i postavljenim uputstvom za pranje ruku, radne površine treba da budu takve da se lako održavaju i teško oštećuju (npr. inox). Morate da imate poseban frižider za namirnice, a poseban za gotov proizvod. Veličina radnih površina i njihov broj nisu određeni.

PROSTOR ZA HIGIJENU – to može da bude i vizuelno pregrađen prostor u toaletu koji će služiti za odlaganje sredstava za održavanje higijene.

KANCELARIJA – tj. prostor u kome će vam se nalaziti kasa, papiri i gde ćete primati mušterije prilikom ugovaranja posla.

Mnogo njih me je pitalo o mikserima i pećima. Za to vas niko ne pita kakav mikser ili peć koristite ali ako ozbiljno krećete sa poslom, svakako vam je potreban profesionalni mikser i peć.

Što se ostalih stvari tiče, morate da imate:

 • fiskalnu kasu (možete da kupite i polovnu ali je obavezna fiskalizacija, svakog meseca plaćate GPS i jednom godišnje servis kase i naravno)
 • protivpožarne aparate – broj aparata zavisi od kvadrature objekta
 • komplet prve pomoći

Potrebne dozvole, obuke i sertifikati:

 • HACCP sertifikat – nije obavezan ali u svakom slučaju morate da sprovodite samokontrolu i biće vam potreban ukoliko želite da ponudite vaše proizvode kafićima, restoranima… odnosno bilo kome ko nije direktan potrošač.
 • obuka za higijenski minimum – prolazi se obuka, zatim se polaže test
 • obuka za protivpožarnu zaštitu – za sve zaposlene
 • obuka za zaštitu na radu – za sve zaposlene i pored toga vam treba Akt o proceni rizikana radnom mestu
 • bar jedan zaposleni mora da ima položen test prve pomoći (osim ukoliko među zaposlenima imate nekoga ko je završio medicinsku školu)

Šta je još potrebno?

SANITARNA KNJIŽICA – sanitarnu knjižicu mora da ima svaki zaposleni, odnosno svi oni rade sa hranom, pa i oni koji su na probnom radu. Za sanitarni pregled se obavezno daje uzorak stolice i bris iz grla i nosa ali se dešava da lekari pregledaju i ruke, nokte, uši… Sanitarna knjižica važi 6 meseci.

DEZINSEKCIJA, DEZINFEKCIJA I DERATIZACIJA – za ovaj deo možete da sklopite ugovor sa Zavdom za javno zdravlje ili sa nekom specijalizovanom firmom. Radi se na svakih 6 meseci i obavezno je da se prvi put uradi pre nego što počnete sa radom.

UZIMANJE BRISEVA I UZORKOVANJE PROIZVODA – za ovo sklapate ugovor sa Zavodom za javno zdravlje i spada u samokontrolu. Poželjno da je da za godinu dana na analizu date po jednom svaki proizvod. Analiza može da se vrši svakog meseca, na 3 – 4 meseca ili dva puta godišnje, po dogovoru. Pored toga, obično se vrši i analiza vode i uzima se set od 10 briseva (sa ruku, radnih površina, posuđa i alata)

UNIFORME – po zakonu morate da imate belu uniformu. To može da bude bela bluza ili majica, bela suknja ili pantalone, skupljena kosa i traka, mrežica ili kapa i zatvorena ne klizajuća obuća.

Šta još moram da znam?

Radno vreme dređujete onako kako vama odgovara ali tako da bude raspoređeno 40 sati u 5 dana.

Na vratima mora da bude istaknuto radno vreme i naziv i adresa firme.

Pušenje je zabranjeno pa morate da imate istaknut znak ua zabranu pušenja u svakoj prostoriji i odluku o osobi koja je odgovorna za kontrolisanje kršenja ove zabrane.

Morate da imate termometre za proveravanje temperature u frižiderima. Temperatura se meri bar jednom dnevno i upisuje u posebnu listu za svaki frižider.

Na vratima toaleta treba da stoji tabela koja sadrži spisak sredstava koja se koriste za održavanje higijene i odluku o tome šta se i koliko često čisti. Takođe, tabela treba da sadrži datume i svakog dana kada, tj. u svakoj smeni kada se očisti toalet, zaposleni koji je za to zadužen se potpiše.

Za svaki proizvod morate da imate normativ – spisak sastojaka i njihove količine.

Kada počnete sa radom, pošaljite dopise nadležnim inspekcijama (sanitarna, veterinarska, tržišna, finansijska, za zaštitu na radu i rad i radne odnose) o početku obavljanja delatnosti.

Kada dobijete rešenje iz APR-a, prijavljujete firmu i elektrodistribuciji i javnom komunalnom kako bi računi bili na ime firme i računajte da će sigurno biti dosta veći nego kod kuće jer plaćate industrijsku struju i vodu.

Za jaja i mleko i mlečne proizvode morate da imate sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti. Isto važi i za ambalažu u koju pakujete vaše proizvode.

 

Sigurno ima stvari koje sam izostavila, a isto tako sigurno ima stvari koje sam navela, a koje neko drugi ne radi, zato sam na početku napisala, a sada ponavljam – ovaj tekst ima za cilj čisto informativni karakter i ukliko rešite da pokrenete posao, posavetujte se sa nekim ko već obavlja sličnu delatnost u vašem gradu ili sa nekim inspektorom. O cenama nisam htela da pišem jer se za neke stvari razlikuju od grada do grada, a i od toga šta sve od opreme i kakvu opremu nabavljate ali jedno je sigurno – ulaganje je veliko i kada sračunate koliko će sve da košta, računajte bar još 10 – 20% za nepredviđene troškove.

Nadam se da će ovaj tekst biti bar malo od pomoći, ako vas zanima još nešto slobodno pitajte, a  volela bih i da oni koji su već u ovom poslu u komentarima podele svoja iskustva sa nama. 🙂

Podeli:
facebookgoogle_pluspinterest

Tags: , , , , , ,

Posted 24/08/2017 by Ivanin svet slatkisa in category "svaštara", "Uncategorized

37 COMMENTS :

 1. By verica on

  ivana ja planiram da otvorim samo proiyvodnju i kako su mi rekli ya proizvodnju nije potrebna fiskalna kasa dali nesto znas o tomt

 2. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Verice, ja sam kafić zatvorila i sad imam samo radionicu ali kasu i dalje imam. Kako su meni objasnili, do pre tri godine naša delatnost se oporezivala paušalno i tada nije bila potrebna fiskalna kasa ali je zakon promenjen i sada moramo da je imamo. Ali je najbolje da se raspitaš u poreskoj upravi ili da konsultuješ nekog tržišnog ili finansijskog inspektora.
  Puno sreće sa otvaranjem radionice! 🙂

 3. By Bojana on

  Pozdrav, Ivana,
  retko ko se bavi ovom temom, tako da sam Vam zahvalna na informacijama. S obzirom šta je sve potrebno, možete li mi reći koliko su okvirno mesečni rashodi, mislim na poreze, doprinose, knjigovođu…
  Kako izdajete deklaraciju za svoje proizvode?
  Unapred hvala na odgovoru.

 4. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Bojana,
  hvala što ste pročitali tekst. Što se troškova tiče, to dosta zavisi od obima posla, kao i od mesta u kome radite. Koliko sam informisana, knjigovođe su od 4000 pa na gore, zavisi koliko posla imate, a i koji deo posla oni završavaju, a šta radite sami. Za radnika koji je na minimalcu morate da izdvojite oko 36000 din, struja i voda su dosta skuplje nego za fizička lica (i nekoliko puta skuplje), a koliko ćete plaćati opet zavisi od toga koliko radite, kako se grejete… Za sebe kao vlasnika firme plaćate oko 10000 ukupno za doprinse, zdravstveno, nezaposlenost. Gps za kasu plaćate oko 300 – 400 din. E sad na sve to morate da izdvojite i za one troškove koje nemate svakog meseca ali su opet troškovi. Sanitarna je kod nas 1700 din ali je u nekim mestima i 2000 din, to ide dva puta godišnje, dva puta godišnje održavanje pp aparata, ddd poslovi, za njih cena zavisi od toga ko radi, a i od kvadrature, servis kase jednom godišnje, to bude 3000 – 4000 din. Za uzimanje briseva, analize vode i proizvoda se cene baš mnogo razlikuju od mesta do mesta tak da je za to najbolje da se raspitate u svom mestu u Zavodu za javno zdravlje jer se cene razlikuju i za po nekoliko hiljada dinara.

  Što se deklaracije tiče, deklaraciju može da Vam uradi Zavod kada pošaljete proizvod na analizu ali se izrada dodatno plaća. Postoje propisi koji moraju da se poštuju pri izradi deklaracije (kolika je minimalna veličina fonta, šta sve deklaracija sadrži i sl.) i to može da se pronađe na internetu. Više inspektora mi je reklo da deklaraciju pišem sama. Deklaracija sadrži naziv proizvoda, sastav (količine sastojaka navedene po količini koju proizvod sadrži tak što se prvo navodi onaj sastojak kojeg ima najviše), alergene (za to takođe postoji pravilnik koji su alergeni) i oni moraju da budu boldovani, način čuvanja, rok trajanja, gramažu, podatke o proizvođaču i ko vrši kontrolu kvaliteta.

  Da ponovim još jednom, ovo su informacije koje sam dobila i ono što su meni tražili ali je najbolje da se oko svega konsultujete sa nadležnim inspekcijama u Vašem mestu pre nego što krenete sa radom jer postoje stvari koje su meni tražili, a drugima ne i obrnuto.

  Nadam se da sam bar malo pomogla. Puno sreće u radu i javite Vaša iskustva ako se razlikuju pa da dopunimo tekst. 🙂

 5. By Dragan Fišćag on

  Svaka firma ( preduzetnik ili doo )koja obavlja prodaju fizičkim licima, mora imati fiskalnu kasu! Fiskalna kasa nije potrebna, ako firma prodaje firmi, jer se tada naplata vrši preko računa, a kao račun se koristi profaktura, odnosno faktura nakon izvršene naplate. Konsultacija sa inspektorima je prilično neefikasna, jer u većini slučajeva neće da vam kažu sve detalje. Kada je u pitanju izrada deklaracije proizvoda, postoji Pravilnik o deklarisanju hrane,a koliko mi se čini ima i poseban pravilnik o deklarisanju torti i kolača. Potražite na sajtu ministarstva poljoprivrede.
  Sve ostalo što je Ivana navela je tačno i ulaganja nisu baš mala, kao i potrebni higijensko-sanitarni uslovi.
  Tu sada postoji i neka druga varijanta, ali to je duga priča. Već neko vreme razmišljam da pokrenem proizvodnju ovakvog tipa, ali kalkulacija pokazuje da treba baš mnogo novca za početak. Ispod 2-3000 eura samo za opremu, nemojte ni počinjati jer će vas rashodi uništiti. Ono što je važno, to je da za istu količinu vremena i utroška energenata, proizvedete što veću količinu proizvoda, jer tako dobijate i jeftiniji proizvod a i veću produktivnost, uz manje troškove za kilogram proizvoda. To je tačka rentabilnosti.
  Iako nisam školovani ekonomista i menadžer, radio sam komercijalu, marketing i menadžment, pa mi je ova oblast veoma poznata. Papir govori sve, zato sve dobro proračunajte i nemojte naduvavati količinu profita, već budite realni.
  Prihodi moraju biti veći od rashoda, tako da morate naći način kako da to izvedete.
  Ako nekome treba menadžer: zdravahrana013@gmail.com

 6. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Dragane, hvala puno na komentaru. Što se kase tiče, kod većine se ovaj posao isvodi na prodaju fizičkim licima zbog toga sam i pisala da je potrebna fiskalna kasa. Za ulaganja se slažem da su velika, a pored tih početnih ulaganja, dosta odlazi i kasnije na troškove. Kao što ste i napisali, bitno je da se sve stavi na papir i dobro razmisli i preračuna pre nego što se krene u ovu priču.

 7. By Ana Dobrosavljevic on

  Pozdrav Ivana, interesuje me da li u opste postoji na Intrenetu stampani propis koji su uslovi za otvaranje radionice za proizvodnju torti. hvala

 8. By Mia on

  Postovana Ivana, kako se pribavlja sertifikat o ispravnosti sirovina i ambalaže?

 9. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Poštovana,

  sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti ambalaže i sirovina dobiate od dobavlača. Neki šalju sami, a kod nekih morate da tražite. Za Vaš proizvod sertifikat dobijate tako što proizvod šaljete na analizu, kod nas se to radi u Zavodu za javno zdravlje.

 10. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Pozdrav Ana,
  verujem da može da se nadje, ja iskreno nisam našla na internetu već sam dobila štampani materijal o primeni HACCP sistema od jedne inspektorke.

 11. By Olja on

  Postovana Ivana, ja nisam u finansijskoj mogucnosti da otvorim firmu, htela bih da zapocnem izradu fondan figurica za tortu, pa me interesuje da li mogu to da pravim za neku firmu bez otvaranja svoje.Da li je to moguce i sta mi sve treba?

 12. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Poštovana Olja,
  koliko sam informisana, za registrovanje firme za izradu figurica važe isti propisi kao i za izradu torti, samo je druga šifra delatnosti. Pitala sam nekoliko koleginica koje rade figurice i kažu da je jedini način da legalno radite ili da registrujete firmu ili da radite kod nekoga ko ima firmu, da Vas on prijavi, plati doprinose i sve ostalo što treba. Ne možete da radite figurice od kuće i isporučujete ih nekoj firmi ako nemate prijavljenu firmu, a da to ne bude rad na crno. Ponavljam, to je ono što su meni rekli kad sam počinjala i što kažu koleginice koje su već dugo u ovom poslu. U svakom slučaju je najbolje da se konsultujete sa nekim inspektorom (npr. tržišnim), a ako dobijete neke drugačije informacije od njih, bilo bi mi drago da ih podelite sa nama.

 13. By Boban on

  Pozdrav svima.
  Molio bih ako neko zna dali poslasticar moze i ima pravo da pravi i prodaje slatko na primer od jagoda ili kupina.

 14. By Anđelka on

  Poštovana Ivana, ja sam zamislila da proizvodnju poslastice radim od kuće. Da li je to moguće sa registracijom firme?

 15. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Poštovana Anđelka,
  sa registrovanom firmom svakako morate da ispunite sve higijensko sanitarne uslove. Znam da neki rade u kući ali imaju posebno opremljen deo kuće sa posebnim ulazom u radionicu, npr. podrum ili neka zasebna prostorija u okviru kuće. U kuhinji koju inače koristite ne možete. Negde sam čitala da kao domaća radinost mogu da se rade keksići i sl. i da za to ne moraju da se ispune svi uslovi kao za registrovanu firmu ali svakako konsultujte nekog sanitarnog inspektora oko toga.

 16. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Bobane,
  izvinjavam se što tek sad odgovaram, neki komentari su iz meni neznanog razloga otišli direktno u spam. Znam da neki proizvode i takve stvari i mislim da to može da bude dodatna delatnost. Samo se raspitajte zbog porekla voća pošto znam da mi kao firma za proizvodnju torti i kolača nismo smeli da otkupljujemo bobičasto voće od registrovanih domaćinstava već samo od registrovanih hladnjača i pogona za preradu voća, a koštunjave plodove možemo da kupujemo od registrovanih domaćinstava. Mislim da je to neki zakon od pre 2 – 3 god. Verujem da se za poizvodnju slatka i džemova ta pravila razlikuju ali je najbolje da to proverite.

 17. By Biljana on

  Pozdrav, citam Vas post vec godinama, jer godinama zelim da otvorim poslasticarnicu i kislim da sam sada blizu toga. Tako sam se obradovala sto jos uvek odgovarate na komentare i neizmerno Vam hvala na tome jer svima nama puno znace. A sad ja sa mojim pitanjima 😊
  Intereesune me da li ova pravila vaze i za poslasticarnicu ili samo za izrade torti? Takodje bih Vam bila jako zahvalna ako bi ste me upitili gde mozemo naci sta je sve potrebno za otvqranje poslasticarnice? Da li je to u APR-u ili negde drugde? Postoji li neka ustanova gde mozemo dobiti papir sta je sve po zakonu neophodno? Ono sto me jos zanima je da li je potreban kurs za poslasticara kako bi otvorili poslasticarnicu? Hvala Vam unapred PUNO na odgovoru.

 18. By Biljana on

  Izvinjavam se na greskama u kucanju, kucam sa telefona, a u tome nisam bas precizna.

 19. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Draga Biljana, isto važi i za poslastičarnicu ako planirate da tu proizvodite torte i kolače. Mislim da uslovi nisu tako strogi ako nabavljate kolače od nekog drugog.
  U APR-u Vam neće dati nikakve informacije vezano za uslove koje morate da ispunite, oni Vam samo kažu šta je od dokumentacije za registrovanje firme potrebno. Ja sam igrom slučaja došla do nekog pravilnika o sprovođenju haccp sistema i vršenju samokontrole i time sam se uglavnom i vodila kad sam sređivala svoju radionicu ali iskreno, ne znam gde to može da se nabavi. Kada sam ja rešila da otvorim radionicu, kontaktirala sam više inspektora i uglavnom su svi imali isti stav – informiši se na internetu, tu sve piše, a kad počneš da radiš, obavstiš nas o početku obavljanja delatnosti i tada mi dođemo da proverimo da li sve uslove ispunjavaš i naložimo ti šta treba da popraviš. Samo jedan inspektor je pristao da porazgovaramo pre nego što otvorim i da mi kaže da li to može tako kako sam ja zamislila ili da odmah nešto menjam. Tako da je savet da probate da porazgovarate sa nekim inspektorom, najbolje sanitarnim jer oni i kontrolišu te stvari i da Vas oni upute u detalje. A ako uspete da saznate da negde hoće da daju neki papir gde piše detaljno šta j sve potrebno, zamolila bih Vs da podelite sa nama jer ja to nisam uspela da nađem. 🙂
  Što se kursa tiče, ja jesam završila kurs za poslastičara. Pre nego što sam otvorila od nekih koleginica sam čula da su im tražili i to je i bio razlog zašto sam odlučila da odem na kurs. Međutim, za 4 godine mene niko nije pitao da li imam diplomu, niti mi jee ko tražio prilikom registrovanja firme.
  Nadam se da sam uspela bar malo da pomognem.
  Srećno sa otvaranjem poslastičarnice. 🙂

 20. By Biljana on

  Hvala puno na odgovoru, ne znam iz kog razloga mi nije stiglo obavestenje na mail da ste mi odgovorili pa zato i ja kasnim sa odgovorom.
  Ukoliko dodjem do nekog spiska javljam se obavezno.
  Hvala jos jednnom 🙂 nadam se da ste dobro, s’obzirom na Korona stanje u kom se nalazimo.

 21. By Ruzica Jovanovic on

  Postovanje Ivana
  Citam ove komentare ,i kao sto je vec rekla jedna dama ,drago mi je da odgivarate na poruke i dalje .
  Moja radionica je (bar se iskreno nadam)gotova do kraja avgusta .
  Sve sam uradila kao sto je i napisano u Vasem postu
  Ima dva ulaza ,kupatilo ,radne elemente od inoxa ,sve je novo …plocice su do plafona …i iskreno se nadam da sa prostorom za rad necu imati problema ,kada inspekcija bude dolazila
  Ja sam zelela nesto drugo da pitam ,i zamolila bih ,ako jos neko nesto zna o tome da ostavi poruku u komentaru
  Ja sam zaposlena u firmi i za sada ne planiram da napustam posao …otvorila bih radionicu kao pausalac ,pa me zanima da li neko o tome nesto zna ?
  Da li cu i tada morati da placam industrijsku struju ?
  Posto ce to biti samo radionica za izradu torti i kolaca (nema prodajnog dela )meni fiskalna kasa nije potrebna ,ako sam dobro razumela…

 22. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Draga Ružice, čim je to firma, plaćate industrijsku struju, vodu i sve ostalo. Koliko sam upućena, može poslodavac da Vam plaća pune doprinose, a da Vi svoju firmu prijavite kao dopunsku delatnost i mislim da onda plaćate nešto oko 30%. Moja preporuka je da nadjete stvarno dobrog knjigovodju i on će Vas detaljno uputiti u to.
  Knjigovodja definitivno nije stavka na kojoj treba da se štedi jer to što ćete malo uštedeti na njemu kasnije može mnoooogo skuplje da Vas košta.
  Što se kase tiče, ne znam kako funkcioniše kod paušalaca ali mi koji nismo paušalci, a radimo prodaju na malo (radimo po porudzbini samo) moramo da imamo fiskalnu kasu bez obzira na to što je to proizvodnja bez prodajnog dela.

 23. By Ruzica Jovanovic on

  Hvala najlepse na odgovoru 🙂

 24. By Aleksandra on

  Postovanje,zanima me da li znate sta se desava sa strujom kad je prizvodnja od kuce,u podrumskom prostoru ,bez prodaje fizickim licima? Da li se uvodi novi strujomer,jer imam jedan,kucni ,na koji mislim da se povezem?

 25. By Sanja on

  Postovana Ivana,

  Hvala sto ste objavili ove korisne savete.
  Ja zelim da otvorim dostavu hrane koju cu praviti , nesto jednostavno je u pitanju.
  Da li ja to mogu da otvorim u stanu koji zelim da iznajmim ili to mora da bude lokal?
  Hvala punoooo

 26. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Poštovana,
  u to stvarno nisam upućena. Pretpostavljam da za to najtačniju informaciju možete dobiti u Elektroprivredi. Ili možda se ovde javi neko ko je imao iskustva sa tim.

 27. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Poštovana,
  koliko sam ja upućena, ako ispunite sve ostale higijensko – sanitarne uslove trebalo bi da može i tako nešto ali ne verujem da stanovi mogu da ispune sve uslove bez nekih prepravki. Ali svakako je najbolje da konsultujete nekog sanitarnog inspektora, po mogućstvu onog koji je i zadužen za Vaš grad jer će Vas oni i kontrolisati kada otvorite.

 28. By Sanja on

  Hvala najlepse, samo me je zaniimalo zbog dva ulaza jer stanovi to nemaju..

 29. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Nema na čemu. Dva ulaza spadaju u osnovne sanitarno-higijenske uslove ali kažu da negde to tolerišu uz donošenje nekih posebnih odluka i pravilnika ali meni su tražili dva ulaza kada sam otvarala radionicu zato sam napisala da je najbolhe da se raspitate kod sanitarnih inspektora.
  Srećno sa otvaranjem radionice i ako se budete setili podelite sa nama informacije koje dobijete.

 30. By Sanja on

  Naravno da hocu, sve do detalja cu podeliti sa vama iako to nece biti proizvodnja torti, kolaca itd.
  Samo, kako da uopste dodjem do sanitarnog inspektora 🙂

 31. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  S obzirom na trenutnu situaciju, verovatno malo teže. Pokušajte da se raspitate u zavodu za javno zdravlje ko je nadležan za Vaše mesto ili pitajte nekoga koga oni obilaze (prodavnice mešovite robe, restorani, kafici i sva mesta gde se prodaje hrana, zatim frizeri, kozmeticari…) sigurno će neko od njih moći da Vas uputi. Ili najjednostavnija varijanta – potrazite na google-u. Ukucajte “sanitarna inspekcija” i naziv Vašeg mesta ili ako znate kom upravnom okrugu pripadate, još je bolje da tako tražite.

 32. By Ivana T. on

  Poštovana,
  postoje li posebni uslovi ako želim da radim štampanje jestivih slika, tj. na koji način bih njih mogla da distribuiram radnjama specijalizovanim za prodaju ”slatkog programa” ili zdrave hrane?
  Znam da slike kada kupite imaju etiketu sa deklaracijom to me interesuje, jer sem papira (koji ima svoju deklaraciju) i jestivih boja koje takodje imaju deklaraciju, ne koristi se nista drugo??? Postoji li nesto specificno ako ste upoznati

 33. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Iskreno, ne znam nikoga ko radi baš samo isključivo štampanje slika, uglavnom svi rade ili torte ili figure, a slike uz to. Pošto oni koji rade figure za torte moraju da ispune sve higijensko – sanitarne uslove kao i oni koji proizvode bilo koje druge prehrambene proizvode,pretpostavljam da su uslovi isti isti i ako radite samo slike jer se i one jedu. Ja sam slike slala na analizu bez obzira na to što za boju i papir/fondan za štampu imam deklaraciju. Na analizu se šalje odštampana slika kao Vaš gotov proizvod, npr. da bi se potvrdilo da ste stvarno upotrebili prehrambene boje i da te količine nisu štetne. I za sve sastojke za tortu imate deklaracije ali se torta ili kolač kao gotov proizvod bez obzira na to šalje na analizu i dobija novu deklaraciju.
  Kao i za sve, moj savet je da se svakako konsultujete sa nekim sanitarnim inspektorom oko toga šta morate da ispunite.

 34. By Sandra on

  Dobar dan, ja imam lokal i htela bi da tamo za početak preprodajem sladoled dali bi mi neko dao savet odakle da pocnem i gde prvo da idem, hvala

 35. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Moj savet je da se prvo raspitate kod sanitarne i veterinarske inspekcije šta Vam je potrebno od uslova. Takođe, preporuka je da nađete dobrog knjigovođu koji će da Vas uputi detaljno šta Vam je potrebno od dokumentacije.

 36. By Marija on

  Dobar dan..
  Planiram da počnem sa proizvodnjom domacih cokolada, keto cokolada sa dodacima, desertima ( voce preliveno cokoladom i orasastim plodovima). Radila bih kod kuće na tome, online prodaja. Zanima me sta mi je potrebno da bih mogla da legalno prodajem? Hvala unapred.

 37. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

  Zdravo Marija,
  za proizvodnju domaćih čokolada ne znam stvarno ništa, čak i ne znam nikoga ko se time bavi da bih predložila koga bi mogli da pitate. Probajte da se raspitate kod sanitarnih inspektora i kod nekog dobrog knjigovođe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *