April 1 2015

“Jamie gastro day” u Zaječaru

 photo DSC_2107_zpsr1dtmgrf.jpg

Još jedna zanimljiva manifestacija kojoj sam prisustvovala ove nedelje. Prvi “Jamie gastro day” održan je juče, 31. marta, u “Euro klubu” u Zaječaru. Ja sam išla sa članicama udruženja “Slatki osmeh” iz Jagodine, a naš zadatak bio je da napravimo neke starinske kolače i jela kojima bi se prisutni poslužili tokom jedne od pauza, a ja sam se odlučila za breskvice i vanilice.

Konferencija je trajala tokom celog dana, a započela je video porukom koju je poslao Jamie Oliver. Bilo je više panela sa različitim temama, od GMO-a, preko uloge tradicije u našoj ishrani, gastro – geografije, lekovitog i začinskog bilja… Govornici su bili i više nego zanimljivi, imali smo tu čast da slušamo neke od najboljih kuvara kao  što su Sava Vukojev koji je bio Titov kuvar,  Zaviša Janković i Jovan Nikolić – prvak Balkana u kuvanju. Osim njih, u panelima su učestvovali i biolozi, nutricioniste, vlasnici poznatih restorana, kao i žene koje su članovi udruženja koja se bave očuvanjem narodne tradicije, Dragana Pušica – food blogerka i neke od poznatih ličnosti kojima je kuvanje hobi.

Imali smo priliku da vidimo karving majstora Aleksandra Keljanovića na delu dok je rezbario razno povrće.

Počasni gost bio je Oliver Mlakar, voditelj kultne emisije iz ’70. i ’80. godina, “Male tajne velikih majstora kuhinje”.

U pauzama smo se sladili hranom koju sam već spomenula na početku, a svojim specijalitetima predstavile su se i žene iz udruženja gradjana iz Grljana, Vražogrnca, Gamzigrada i Zvezdana pa smo tako probali razne proje, pogače, starinske kolače, pohovane koprive, razne salate…

U poslednjem panelu učestvovali su najbolji vinari iz regiona i imali smo priliku da isprobamo neka vina koja oni prizvode.

Mi smo se zaista lepo provele, a ja ću pokušati da vam putem fotografija prenesem delić atmosfere.

Jamie gastro day
Podeli:
facebookgoogle_pluspinterest

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Posted 01/04/2015 by Ivanin svet slatkisa in category "izložbe torti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *