January 31 2011

Lizalice od rojal mase

Ovu tortu sam pravila u subotu za drugi rodjendan jedne devojčice. To je ideja iz Wilton-ovog kataloga ali prilagodjena da može da se uradi od materijala koji je svima dostupan.  U katalogu je torta okrugla i nekada sam pravila i takvu (na kraju posta možete videti i tu sliku), a ovog puta sam pravila četvrtastu.

Photobucket

Ova torta je ukrašena šlagom. Potreban vam je okrugli nastavak za špric, veći i manji, češalj za torte, i prehrambene boje. Kada poravnate šlag, bočne strane torte predjite češljem. Užim nastavkom uradite šaru na gornjim ivicama torte, a širim šaru uz donje ivice. Zatim u špric stavite obojeni šlag i uradite šaru na svakoj od “loptica” od šlaga. Kao i uvek kada je reč o rodjendanskim tortama, trudite se da boje budu vesele.

To je bio lakši deo. Slova možete da ispišete šlagom direktno na torti ili da ih uradite kao i “lizalice” na vrhu od tečne rojal mase.

ROJAL MASA:

Potrebno je:

250 gr šećera u prahu

40 gr belanaca

kašika limunovog soka

keramička posuda

viljuška ili metlica za ručno mućenje

šema

čvrst najlon

okrugli špric


Priprema:

Umutite metlicom belanac u keramičkoj posudi. Dodajte jednu po jednu kašiku prosejanog šećera u prahu. Masa treba da bude gusta, da se ne razliva. Na kraju dodajte limunov sok i po potrebi još malo šećera. Masu držite u zatvorenoj posudi. Najlon stavite preko šeme. Odvojite masu potrebnu za odredjenu boju. Stavite je u špric i iscrtajte konture. Kada se konture osuše, obojite deo mase u sledeću boju i popunite unutrašnji deo slike koju pravite. Ostavite sliku da se suši 48 sati. Kada se osuši, pažljivo je odvojite od najlona i zalepite na tortu.

Za ovu tortu, kada su se sličice  osušile, okrenula sam ih i sa zadnje strane sam istom masom zalepila štapiće za ražnjiće. Naravno, opet sam morala da čekam da se i to osuši. Na kraju pobodete lizalice u tortu.

Evo i okrugle torte…


Photobucket

Kliknite na sliku da bi se uvećala.

Podeli:
facebookgoogle_pluspinterest

Tags: , , , , ,

Posted 31/01/2011 by Ivanin svet slatkisa in category "figurice", "Rodjendanske torte", "Uncategorized

4 COMMENTS :

 1. By Danica on

  cao Ivana,sve pohvale za tvoje torte,zanima me rojal masa,hocu da nacrtam sliku npr neki crtani junak pa da li ta masa mora da se susi na toplo ili moze da se zamrzne,gledala sam neke recepte sa zamrzavanjem pa da li isto tako moze sa rojal masom?I moze li voda umesto limunovog soka.Unapred Hvala.

 2. By admin (Post author) on

  Pre svega hvala na pohvalama. Sto se rojal mase tice, mozete da radite slike, postupak je isti, prvo radite konture, a zatim popunjavate unutrasnji deo. Umesto limunovog soka mozete da koristite sirce, vodom mozete samo da razredite masu ako je potrebno.

 3. By Danica on

  a da li moze da se zamrzne slika pa posle da je prenesem na tortu kao sto se radi sa puter kremom?

 4. By admin (Post author) on

  Kada se slika osusi ona je cvrsta i ne trebate da je zamrzavate da bi je preneli na tortu, samo je pazljivo odvojite od najlona da se ne desi da pukne. Gotova slika moze duze da stoji pa nema potrebe da je zamrzavate ni ako je uradite malo ranije nego sto vam bude potrebna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *