December 19 2010

Novogodišnji ukrasi

Pre malo više od mesec dana mogli ste da vidite tortu sa Deda Mrazom, okićenom jelkom i poklonima, koju sam nosila na izlozbu “Naj torte”. Pošto nam se bliži Nova godina, u ovom postu objasniću kako možete da napravite ukrase kao na jelci sa te torte.

Photobucket

Potrebno je:

gum-pasta ili fondan

prehrambene boje (ja sam koristila žutu, crvenu, ljubičastu i plavu)

sedefaste prehramben boje (bakarna, srebrna, zlatna)

jestivi štras (srebrni, zlatni, crveni, …)

razne modle i sekači (ja sam koristila Wilton sekače za fondan ali možete koristiti modle za kolače, a za utiskivanje šara potražite inspiraciju medju igračkama vaše dece, npr. pklopci flomastera imaju lepu zvezdastu šaru)

Priprema:

Uzmite manju količinu gum-paste (princip rada je isti i sa fondanom) i obojite u boju koju želite. Koristite jarke boje da bi torta bila veselija. Pospite radnu površinu šećerom u prahu. Rastanjite fondan i isecite razne oblike, krug, kvadrat, zvezdu, srce… Zatim utisnite razne šare. Probušite rupicu i jednom delu kroz koju ćete kasnije da provučete konac. Ponovite postupak sa fondanom u drugim bojama. Rastvorite sedefaste boje pa, koristeći tanku četkicu, iscrtajte detalje po ukrasima.  Pospite ukrase štrasom. Kada se osuše, provucite konac kroz rupice i vaši ukrasi su spremni.


Photobucket

Istu ideju možete da iskoristite i da napravite ukrase za neku elegantniju tortu ako koristite neke neutralnije boje ali u tom slučaju ne čekate da se delovi osuše već ih odmah zalepite na tortu presvučenu fondanom.

Takodje možete da se zabavljate sa decom tako što ćete da se igrate glinom, temperama i lepkom sa štrasom i napravite ovakve ukrase za vašu jelku. 🙂

Podeli:
facebookgoogle_pluspinterest

Tags: , , , , ,

Posted 19/12/2010 by Ivanin svet slatkisa in category "figurice", "Uncategorized

4 COMMENTS :

  1. By admin (Post author) on

    Ne znam da li kod nas mogu da se nadju zlatni listići,, ja sam ih vidjala na nekim sajmovima ali su prilično skupi. Zlatnu, srebrnu i bakarnu boju možete da nadjete u bolje snabdevenim radnjama koje prodaju robu na meru ili ukrase za torte.

  2. By Dragica Milutiovic on

    Gde mogu da nabavim pravu crvenu boju za slag, treba mi za tortu, a ne mogu da nadjem nigde? Hvala unapred!

  3. By Ivanin svet slatkisa (Post author) on

    Ja koristim Wilton gel boje koje kupujem u Torteco-u, a vidjala sam ih i u nekim radnjama zdrave hrane, i one su dobre za fondan ali za slag treba da se stavi dosta boje. Za slag koristim boje u prahu, kupujem ih u Eurowilt-u ali su to pakovanja od 200 gr i prilicno su skupe, isplate se jedino ako ih cesto koristite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *